Leest u hier het verhaal van onze drie studenten;

Agnes, Alpha en Samuel behoren tot de eerste lichting kinderen van onze stichting die gaan studeren.

Alle drie zijn gedreven en gemotiveerde mensen, vandaar dat wij hen van harte aanmoedigen met hun studie. De kosten van studeren aan de universiteit zijn echter vrij hoog. Wij zijn dan ook op zoek naar mensen die deze studenten zouden willen ondersteunen. Dat kan al voor een paar euro per maand of een eenmalige bijdrage. De studiekosten variëren maar zijn meestal tussen de € 600,- en € 1000,- per jaar.

Agnes’ story:

Ik ben geboren in Binkolo, een dorp vlakbij Makeni. Ik heb 2 broers en 4 zussen. Mijn vader was kostwinnaar en verdiende zijn geld als basisschoolleraar en boer. In 2014 is hij helaas overleden. Na zijn overlijden moesten wij onze moeder helpen met het werk op de boerderij. Ik zie daar zelf echter geen brood in. Ik geloof heilig in de kracht van onderwijs en dat educatie het leven van mij en mijn familie in positieve zin kan veranderen;

“I am very passionate to become educated”.

Het betalen van het schoolgeld is altijd al een uitdaging geweest maar meer nog toen mijn vader overleed. Toch heb ik het eindexamen (WASSCE) overnieuw gedaan zodat ik met betere resultaten toegelaten kon worden aan de universiteit. Ik heb de paramount chief (dorpshoofd) gevraagd om mij te sponsoren en nog zonder zijn toezegging had ik mij al aangemeld voor een studie Engelse literatuur. Ik moest terug naar de boerderij om te werken en geld te verdienen zodat ik de eerste aanbetaling kon doen.

En toen kwam SFE op mijn pad. Deze stichting heeft mijn resterende schoolgeld voor het eerste jaar betaald waardoor ik het jaar af kon maken. Maar ik heb nog een aantal jaar te gaan. Ik hoop dat u mij kunt helpen zodat ik met mijn studie uiteindelijk mijn familie weer kan helpen.

 

Alpha Amadu’s story:

Ik ben geboren in Makeni maar woon op dit moment in Freetown. Ik ben een slimme jongen want op mijn achtste slaagde ik al voor mijn basisschoolexamen (normaal met 12 jaar) waardoor ik op mijn 9e (normaal met 14 jaar) al mijn overgangsexamen (BECE) voor de middelbare school kon doen. Helaas kon ik toen niet direct verder leren omdat mijn ouders het niet konden betalen. Na een aantal jaar verhuisde ik naar mijn oom en tante in Freetown en zo kon ik op mijn 12e toch met de middelbare school beginnen. Vier jaar lang was ik de beste van mijn klas en ik was “head boy” van de hele school in mijn laatste jaar.

Ik heb altijd al gedroomd van een rechtenstudie. Ik wil de minder bedeelden in mijn land kunnen bijstaan en ik wil vechten tegen de corruptie in Sierra Leone. Het recht moet zegevieren want alleen op die manier kunnen wij vrede en stabiliteit bewaren.

“No matter how educated I am, if i do not study law then i’m still an illiterate”.

In 2015 heb ik mijn eindexamen gedaan maar omdat ik niet tevreden was met het resultaat, heb ik het nog een keer gedaan. Met deze uitslag kan ik zeker toegelaten worden op de universiteit. Helaas zijn de studiekosten te hoog voor mij en mijn oom en tante terwijl de opleiding al op 6 februari 2017 begint. Ik hoop zó dat iemand mij wil helpen mijn studie te bekostigen zodat ik mijn droom waar kan maken.

Ik wil de pioneers van Sport For Empowerment, Desmond en Ellenoor ontzettend bedanken voor het fantastische werk wat zij tot nu toe hebben gedaan. Ik heb drie jaar bij SFE gevoetbald en moest hier helaas mee stoppen omdat ik naar Freetown verhuisde. Als een kinderrechten activist, zal ik mijn best doen om zo veel mogelijk mensen met jullie stichting kennis te laten maken.

Samuel’s story

hallo
Mijn naam is Samuel Alie Turay, 18 jaar geleden geboren in Freetown. In 2004 is mijn familie naar Makeni verhuisd waar ik naar “Our Lady Fatima Primary School” ging. Mijn middelbare school heb ik op “St. Francis” gedaan waar ik in 2014 mijn eindexamen gedaan heb.

Ik ben al heel lang aangesloten bij Sport For Empowerment (SFE). Deze stichting heeft de mogelijkheid om de levens van kinderen hier te veranderen; ze helpt kinderen o.a. met een opleiding. Ik heb dezelfde droom, ook ík wil kinderen helpen. Twee jaar geleden hadden we in Sierra Leone de Ebola uitbraak. Gedurende deze tijd werkte ik als een “contact tracer” voor het district health managementteam (DHMT). Ik bezocht huizen die onder quarantaine stonden en zorgde voor Ebola slachtoffers. In dezelfde tijd werkte ik ook samen met SFE om de mensen te onderwijzen over de gevaren van deze ziekte. Een hoop kinderen zijn in deze tijd overleden.

“Ik wilde heel graag iets kunnen doen voor deze kinderen maar realiseerde mij dat dat eigenlijk alleen kon als ik een dokter zou zijn.”

Mijn doel is om arts te worden en op dit moment studeer ik aan de Njala University in Bo. Ik doe de opleiding community health officer (CHO). Dit is een niveau onder een “medical doctor”. Je mag diagnoses stellen, medicijnen voorschrijven en je mag een medische dokter assisteren. Het liefst zou ik daarna nog verder studeren om medische arts te worden.

Het was niet makkelijk om deze stap te nemen maar met de hulp van SFE zit ik nu in het tweede jaar van mijn opleiding. Sport For Empowerment heeft mij deze kans gegeven!